11 sep

Jasper: Is zingen in een koor nog wel van deze tijd?

“Is het zingen in een koor nog wel van deze tijd?” vroeg een huisgenootje van mij een paar jaar geleden, toen ik bij kamerkoor Lamusa ging zingen. Ik vertelde hem dat het zingen bij koor een uitlaatklep is voor je emoties. Dat het voor iedereen goed zou zijn om bij een koor te gaan zingen. Dit zou de psychologische zorg een hoop patiënten schelen.

Mijn huisgenootje reageerde hierop: “Maar zingen jullie dan alleen maar klassieke muziek? Daar luisteren alleen oude mensen nog maar naar!” Om deze zinloze discussie te stoppen liet ik hem wat van onze muziek horen, namelijk Viva la Vida van Coldplay. “Dit kan je ook met een koor zingen hoor!” zei ik. “En klassieke muziek is niet allemaal Bach en Mozart, huidige filmmuziek kan je ook zien als klassieke muziek”.

Dit zou de psychologische zorg een hoop patiënten schelen.

Mijn huisgenootje was toch wel benieuwd geworden en kwam naar het jubileumconcert van Lamusa luisteren. Na het concert was hij totaal omver geblazen. “Dat je zoiets met een koor kan doen?! Echt cool!”

Dit is wat Lamusa met mensen doet, het laat mensen muziek beleven. Of het nou klassieke muziek is of lichte muziek. Het kamerkoor Lamusa brengt mensen dichter naar de muziek en vice versa. Wil je dit ook beleven, kom dan eens naar ons luisteren. Mocht je niet zolang willen wachten, op YouTube zijn wij ook te vinden. Of ben je net zoals ik tenor? Kom dan eens langs, we kunnen nog een nieuwe tenor gebruiken.

Jasper (tenor)